Blog kategorie
Dieta keto - podstawy
Dieta keto - podstawy

Dieta keto - podstawy

 

Dieta ketogeniczna staje się coraz bardziej popularna. Jakie są jej podstawy i po co w ogóle ją stosować?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czym jest dieta ketogeniczna?
  • Jakie korzyści wynikają z ketozy?
  • Czym jest ketoza?
  • Jak wejść w ketozę?

 

Czym jest dieta ketogeniczna?

    Nasz organizm przystosowany jest do wykorzystywania glukozy, czyli cukrów jako główny substrat energii do funkcji życiowych.

Dieta ketogeniczna najprościej mówiąc, polega na tym, że próbujemy zmusić nasz organizm do czerpania tej energii z tłuszczu.

W tym celu musimy ograniczyć spożywanie cukrów (glukozy) do minimum.

Podstawą diety są tłuszcze, które stanowią mniej więcej 75% naszej codziennej diety. Białka to około 15-20%, natomiast reszta to węglowodany. Pamiętajmy jednak, że są to wartości, które dla jednej osoby będą dobre a dla innej nie. Zależy to od wielu czynników:

  • wieku
  • płci
  • wzrostu, wagi
  • aktywności fizycznej
  • chorób współistniejących itd.

 

Korzyści wynikające z diety keto

Zamiast glukozy, nasz organizm zaczyna czerpać energię z ciał ketonowych, które są produktem metabolizmu (dokładnie rozkładu) tłuszczu.

Do tego potrzebne jest zużycie zapasów glikogenu, którego zapas występuje w naszej wątrobie oraz zredukowanie poziomu glukozy we krwi. Korzyści, które możemy zauważyć już w pierwszych dniach stosowania diety to spadek masy ciała. Jest to jednak spowodowane usunięciem retencji wody z organizmu, więc nie należy tym się sugerować.

Długofalowo organizm czerpiąc energię z produktów rozkładu tłuszczu, usprawnia proces spalania tkanki tłuszczowej i poprawia nasze samopoczucie oraz energię, dzięki braku wyrzutów glukozy i insuliny w dużych ilościach do krwi, co zapobiega hipoglikemii (nagły spadek cukru, powodujący zmęczenie).

Inne korzyści zdrowotne: poprawa motoryki jelit, dieta stosowana przy epilepsji, można wykluczyć składniki diety, które sprawiają nietolerancje pokarmowe, stosowana przy cukrzycy czy insulinooporność (konieczna rozmowa z lekarzem).

 

Ketoza

Ketoza jest stanem podwyższonego poziomu ketonów. Aby do niego doprowadzić musimy przejść przez proces zwany ketoadaptacją.

Najprościej można to wytłumaczyć tak, że tak samo jak każdy człowiek przyzwyczaja się do pewnych zmian w swoim życiu  (nowa praca, nowe miejsce zamieszkania, nowy partner itd) to w ten sam sposób działa mechanizm wchodzenia w stan ketozy. Nie potrawa to jeden dzień tylko kilkanaście dni lub tygodni. Dlatego trzeba być sumiennym w trzymaniu diety. 

 

CZY SĄ INNE SPOSOBY WEJŚCIA W KETOZĘ?

Dłuższe przerwy między posiłkami (np. między kolacją a śniadaniem), nadmierna aktywność fizyczna przy niedostatecznej podaży jedzenia lub głodówka mogą doprowadzić do stanu ketozy, jednak taki efekt występuje u niewielkiej ilości osób. 

 


 

Bibliografia  

Wilson, J., Lowery, R. “The Ketogenic Bible. The Authoritative Guide to Ketosis” Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2018


 O autorce: 

Studentka dietetyki na Szczecińskiej Akademii Nauk Stosowanych “Collegium Balticum”.

Już od czasów wczesnoszkolnych interesuje się wiedzą z zakresu dietetyki. Cały czas powiększa swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach, czytając książki czy najnowsze badania. Dąży do znalezienia źródła problemu i odpowiednio przeprowadzonej interwencji wraz z edukacją pacjenta. Jej największe zainteresowania dotyczą dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.  Na stronie happyketo.pl dzieli się wiedzą na temat diety ketogenicznej.


 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl