
Jak powinna być skomponowana prawidłowa dieta keto?
Przechodząc na dietę ketogeniczną, musimy wiedzieć, że tak samo jak przy innych dietach, musi być ona różnorodna i zapewniać nam odpowiednią podaż składników odżywczych bogatych w witaminy, składniki mineralne, błonnik, zdrowe tłuszcze czy pełnowartościowe białka. Pomimo restrykcji, które niesie za sobą keto dieta da się to zrobić, nawet trzeba. Bez odpowiedniej wiedzy w tej kwestii jesteśmy narażeni na niedobory, złe samopoczucie. Co w takim razie jeść, a czego nie aby nasza dieta była dla nas odżywcza ?
W tym artykule znajdziesz:
- Piramidę żywienia diety low carb/keto.
- Opis poszczególnych składników diety/ich źródła w pożywieniu:
- Makroelementy: tłuszcze, węglowodany, białka, błonnik.
- Mikroelementy.
- Co jeść a czego unikać - praktyczne wskazówki.
Piramida żywienia keto i low carb
Możemy ją podzielić na 4 poziomy:
Poziom 1 → leży u podstawy ketogenicznej piramidy żywienia i należą do niego dobrej jakości tłuste ryby, mięso, oleje i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np. smalec, masło) oraz roślinnego (oliwa, olej lniany, olej kokosowy).
Poziom 2 → jaja i nabiał, najlepiej pełnotłusty (na początku diety nabiału powinno być mniej).
Poziom 3 → warzywa, wybieramy te niskoskrobiowe, czyli dużo warzyw zielonych (np. sałata, cukinia) w kontrolowanej ilości inne niskowęglowodanowe ( np. kalafior, bakłażan, papryka, pomidor).
Poziom 4 → na szczycie piramidy żywienia umieszczono orzechy i pestki ( migdały, słonecznik, makadamia, pestki dyni, pekan, włoskie itd.) oraz owoce jagodowe ( jagody, maliny, truskawki, jeżyny, borówki).
Podczas diety low carb dozwolona jest większa ilość węglowodanów, gdyż organizm przy tej diecie nie zostaje wprowadzony w stan ketozy. Trzeba także uwzględnić, że przy diecie low carb ilość spożywanych makroskładników ulega rotacji w zależności od potrzeb, wybranego modelu diety czy stylu życia.
Proporcje spożywanych makroskładników w obu dietach :
Składniki diety i ich źródła w pożywieniu
Dieta keto tak jak każda inna dieta opiera się na trzech głównych makroskładnikach:
- Tłuszczach, których podaż w diecie stanowi około 70-80%. W diecie wykorzystuje się zarówno tłuszcze pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego: masło, smalec, olej kokosowy, olej MCT, oliwę z oliwek, oleje z różnych orzechów oraz oleje roślinne z nasion. Ważnym elementem są również tłuste ryby jak łosoś, pstrąg, śledź oraz tłuste mięsa jak np. boczek.
- Białkach, ich podaż wynosi około 10-20%. W stanie ketozy optymalna ilość spożywanego białka wynosi 1,2-1,5g na kilogram masy ciała. W diecie keto występują głównie białka zwierzęce: ryby, owoce morza, mięso, sery, jajka, pełnotłusty nabiał. Białka roślinne znajdziemy w orzechach, nasionach lub pestkach.
- Węglowodany, których spożywamy najmniej czyli około 5-10%. Jego główne źródło powinny stanowić warzywa zielone, które zadbają o podaż błonnika w naszej diecie (sałata, cukinia, szparagi, jarmuż, szpinak, brokuł, brukselka itd.) oraz owoce jagodowe, które są wspaniałym źródłem antyoksydantów (jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny).
- Ostatnim elementem, który stanowi podkategorię węglowodanów jest błonnik. Błonnik obniża zapasy tłuszczu w organizmie, pomaga kontrolować cukrzycę, podnosi wrażliwość na insulinę, zwiększa uczucie sytości i sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w układzie pokarmowym. Przechodząc na dietę ketogeniczną u większość osób podaż błonnika drastycznie spada (np. z 28g do 6g dziennie!). Skutkuje to m.in spadkiem ilości dobrych bakterii w naszych jelitach. Trzeba pamiętać aby przyjmować stałą ilość błonnika przechodząc lub będąc na keto diecie. Znajdziemy jego najwięcej właśnie w zielonych warzywach.
Mikroelementy w diecie → należą do nich witaminy i minerały. Przechodząc na keto ludzie skupiają się głównie na największej podaży tłuszczów eliminując kompletnie węglowodany. Jednak trzeba pamiętać, że to owoce i warzywa są głównym źródłem mikroelementów. Poziom elektrolitów w pierwszych tygodniach diety znacznie spada (sód, potas, wapń, magnez, chlor, fosfor). Może przyczynić się to do złego samopoczucia, dlatego warto regularnie uzupełniać płyny lub suplementować elektrolity.
CO JEŚĆ A CZEGO UNIKAĆ NA KETO? - KILKA WSKAZÓWEK
- Czy stosując dietę ketogeniczną można pić alkohol?
W przypadku każdej diety spożywanie alkoholu nie jest wskazane. Jednak jesteśmy tylko ludźmi i kto nie ma ochoty czasami na drinka lub lampkę wina. Przy keto dozwolone jest wino (wytrawne), whiskey czy wódka, oczywiście w umiarkowanej ilości.
- Czy można pić kawę?
Pewnie, tylko oczywiście bez dodatku cukru i chudego mleka. Niektóre badania wykazały, że kofeina ma działanie ketogenne (może zwiększyć wytwarzanie ketonów). Dobrze jest dodać do kawy śmietankę lub olej MCT.
- Jakie substancje słodzące można stosować na diecie ketogenicznej?
Najlepiej stosować naturalne substancje słodzące jak: stewia, erytrytol, alluloza, inulina. Spośród sztucznych substancji słodzących sprawdzi się czysta sukraloza lub aspartam.
Podsumowanie:
Piramida żywienia zarówno w diecie low carb jak i keto jest podobna, jednak różnią się one innymi wariacjami procentowymi makroskładników. Przy low carb mam większe pole manewru i bogatszy jadłospis w węglowodany, gdyż ta dieta ma zmniejszyć ich podaż a nie wprowadzić nas w stan ketozy. Głównymi źródłami pożywienia w obu dietach powinny być tłuszcze a najmniejszą podaż stanowić cukry. Ważne jest aby nie zapominać o spożywaniu zielonych i niskoskrobiowych warzyw oraz owoców jagodowych, gdyż dostarczają nam one wiele witamin i minerałów. Zaczynając dietę keto powinniśmy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, gdyż w początkowych fazach w organizmie występują znaczące braki elektrolitów |
Bibliografia:
Wilson, J., Lowery, R. “The Ketogenic Bible. The Authoritative Guide to Ketosis” Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
O Autorce:
Studentka dietetyki na Szczecińskiej Akademii Nauk Stosowanych “Collegium Balticum”.
Już od czasów wczesnoszkolnych interesuje się wiedzą z zakresu dietetyki. Cały czas powiększa swoją wiedzę uczestnicząc w szkoleniach, czytając książki czy najnowsze badania. Dąży do znalezienia źródła problemu i odpowiednio przeprowadzonej interwencji wraz z edukacją pacjenta. Jej największe zainteresowania dotyczą dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki. Na stronie happyketo.pl dzieli się wiedzą na temat diety ketogenicznej.