MĄKA KOKOSOWA NATURALNA BEZGLUTENU 1 KG niski IG
Opis
Co to jest mąka kokosowa?
Mąka kokosowa powstaje z miąższu kokosa. Zawiera posmak i aromat kokosowy jednak nie ma słodkiego smaku. Wiórki miąższu kokosowego mielone są na zimno, dzięki temu minerały i enzymy zawarte w miąższu zachowują swoje właściwości.
Warto wiedzieć, że:
mąka ze względu na swoje właściwości może łatwo nabierać wilgoci z powietrza. Dlatego przygotowaliśmy wytrzymałe opakowanie ze struną, dzięki któremu można w wygodny sposób zabezpieczyć produkt.
Właściwości mąki kokosowej
Mąka z kokosa jest doskonałym źródłem błonnika, który oczyszcza układ pokarmowy i stymuluje rozwój mikroflory bakteryjnej. W 100g. mąki znajduje się aż 38 g błonnika! Dzięki temu produktowi łatwo zaspokoić zapotrzebowanie na błonnik.
Mąka z kokosa jest produktem niskowęglowodanowym i bezglutenowym, dlatego rekomendowana jest osobom będącym na:
- diecie ketogenicznej
- dieta paleo
- diecie low carb
- diecie bezglutenowej
- cukrzykom
Warto wiedzieć, że:
mąka z miąższu kokosa jest produktem o niskim indeksie glikemicznym.
Do czego można zastosować mąkę kokosową?
Mąka z kokosa ma szerokie zastosowanie ponieważ podlega obróbce termicznej, dlatego można ją wykorzystywać do:
- pieczenia ciast
- naleśników
- bezglutenowych spodów do pizzy
- pieczenia chleba
- jako zagęszczacz produktów
Warto wiedzieć, że:
ten rodzaj mąki pochłania więcej wody i stosując ją jako zamiennik uwzględnić to przy przepisach
Kto może używać mąki kokosowej?
Wśród klientów, którzy najczęściej kupują mąkę kokosową spotykamy osoby które dbają o swoją sylwetkę oraz osoby będące na dietach eliminacyjnych: diecie keto, paleo, low carb, bezglutenowej
niniejszy produkt występuje wyłącznie z długimi terminami przydatności do spożycia.
Składniki
100% mąki z kokosowej
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna: 1362 kJ /324 kcal
Tłuszcz: 12,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,8 g
Węglowodany: 15,0 g
- w tym cukry: 0,0 g
Błonnik: 40,0 g
Białko: 19,1 g
Sól*: 0,0 g
*Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacje dodatkowe
Mąka może być spożywana przez osoby nadwrażliwe na gluten i inne alergie pokarmowe, diabetyków, wegan, wegetarian.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Produkt nie zawiera GMO i konserwantów.
Alergeny
Produkt może zawierać alergeny takie jak: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję. Dokładamy należytej staranności przy konfekcji produktów w naszym zakładzie, jednak istnieje ryzyko śladowego pojawienia się niektórych alergenów.